2 mei 2007

Games en gezondheid

Artikel:
Zijn er gezondheidsrisico’s voor regelmatige gamers?
Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzigen dat gamen een speciaal gezondheidsrisico met zich meebrengt. Gamen moet dan ook gezien worden als andere vrijetijdsbestedingen waaraan sommige mensen veel tijd besteden, zoals televisie kijken, boeken lezen of muziek luisteren. Evenals bij die activiteiten is het ook bij gamen, verstandig om een paar vuistregels in acht te nemen:

Speel in een goed verlichte ruimte
Pauzeer regelmatig
Speel geen uren achter elkaar
Houdt ruime afstand tot het scherm; minimaal wordt een meter geadviseerd.
Als je je niet lekker voelt, stop met spelen. Mocht dit vaker gebeuren, ga dan naar een dokter.

Kan mijn kind verslaafd raken aan games?
Het spelen van games is niet meer dan een gewone dagelijkse activiteit waar mensen plezier aan kunnen beleven. Volledig vergelijkbaar met lezen, chatten, en het kijken naar films of televisie. Er zijn mensen die er niks aan vinden en het ook niet doen. Anderen die het wel leuk vinden, gamen af en toe. Er zijn ook mensen die meer plezier beleven aan gamen dan aan andere zaken, en niets liever doen. Evenals bij boekenwurmen kunnen ze dan al het andere om zich heen vergeten. Maar evenmin als televisie kijken en lezen, kan gamen leiden tot een fysieke verslaving.

Hebben games invloed op het gedrag van mijn kind?
Omvangrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat kinderen inderdaad beïnvloed kunnen worden. Vooral over de invloed van mediageweld is veel bekend. Het is niet uitgesloten dat het bij sommige, makkelijk beïnvloedbare kinderen, op de korte termijn kan leiden tot kleine agressie, zoals schoppen, slaan, pesten en vechten. Direct na het spelen van een game of het zien van een televisieprogramma imiteren deze kinderen de geweldacties, of zijn ze zo opgewonden dat ze ´vergeten´ zich aardig te gedragen. Maar het effect van geweld is geen automatisme. Het merendeel van de kinderen laat zich niet of nauwelijks beïnvloeden. De risico’s zijn groter bij jonge kinderen, jongens, kinderen die smullen van geweld, en bij minder vaardige kinderen. Ouders kennen hun kind het beste en weten wat het aan kan. Laat de kinderen niet spelen met games die niet geschikt voor hun leeftijd zijn, omdat er bijvoorbeeld teveel geweld in zit. Het PEGI advies helpt om die beoordeling te maken. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van ouders hun kinderen in de gaten te houden en te begeleiden bij het spelen van games.

Kan gamen epilepsie veroorzaken?
Nee, uitgebreide onderzoeken hebben uitgewezen dat dit niet het geval is. Wel is bekend dat een zeer kleine groep mensen, die leiden aan fotogevoelige epilepsie, deze handicap bij zichzelf heeft ontdekt door het spelen van games. Maar hetzelfde had ook kunnen gebeuren door televisiekijken, discolampen, of zonlichtflitsen door de bomen. Het gaat om zo weinig mensen, dat deskundigen kunnen zeggen dat games geen bijzonder risico vormen.

Ik krijg hoofdpijn als ik lang game, waar komt dit door?
U speelt veel te lang, of u zit veel te dicht op het scherm, of uw speelt in een slecht verlichte ruimte.

Kan gamen trombose veroorzaken?
Volgens onderzoeken vergroot elke situatie waarin iemand uren achter elkaar stil zit, het risico op trombose. Dat kan dus ook gebeuren met langdurig tv-kijken, een boek lezen of in een vliegtuigstoel zitten. Men kan dit vermijden door:

- Regelmatig te pauzeren en te bewegen
- Niet langdurig te spelen
- Te stoppen met spelen als men zich niet lekker voelt


Link:
http://www.weetwatzegamen.nl/pagina.php?id=13&t=NL

Commentaar van Pepijn:
Ok, wat in bovenstaand artikel staat, weten de meeste mensen al wel. Gamen is niet per definitie goed of slecht voor de gezondheid. Het ligt eraan hoe het spel gespeeld wordt. Gamen is een vorm van tijdverdrijf, net als lezen of telivisie kijken. Nu weet ieder persoon dat als je deze vormen van tijdverdrijf te veel doet, het niet bevorderend is voor je lichaam. Dit wordt hierboven dan ook niet verder uitgelegd. Het belangrijkste is dat gamen in principe geen ernstige nadelen heeft. Ja natuurlijk beïnvloed het de ziel van onze kindertjes, maar dat doen actiefilms ook. In hoeverre de kindertjes beïnvloed worden, ligt volgens mij geheel aan de ouders. Zij voeden hun kinders op, en zij moeten dus voorkomen dat hun zoontje van vijf gewelddadige spellen speelt. Laat me hierover ophouden, hier gaat mijn onderzoek ook niet over.
Conclusie: Gamen is slechts een vorm van tijdverdrijf, en is niet per definitie goed of slecht.

Geen opmerkingen: