4 mei 2007

Eye Toy Kinetic

Artikel:
Het is eigenlijk geen game, maar een fitnessprogramma voor de PS2. Volgens Sony zal de game een heel groot aantal oefeningen bevatten die je naar persoonlijke voorkeur kan indelen. Eye Toy Kinetic zal geinspireerd zijn op conventionele fitnissvormen zoals Aerobics, Capoeira, Kick Boxing, Yoga en Tai Chi. De game wordt overigens gesponsord door het sportmerk Nike.

De game is opgedeeld in twee delen, namelijk de personal trainer, waar je de meeste tijd zult doorbrengen, en de routine builder. De personal trainer stelt een workout-programma voor van maarliefst twaalf weken. Je begint door drie keer per week enkele oefeningen te doen en naarmate je vordert zul je dit opbouwen tot vijf keer per week vier of vijf oefeningen. Let dus op, als je dit programma echt wilt volgen zul je veel tijd in de game moeten stoppen. Voor een workout hoort natuurlijk een warming-up en deze wordt dan ook verzorgd door één van de twee instructeurs die je kan kiezen. Nadat je spieren lekker zijn opgewarmd kan het echte werk beginnen en moet je oefeningen doen. Er zijn verschillende soorten oefeningen die verschillende dingen proberen te verbeteren. Zo heb je combat om je reactiesnelheid te verhogen, Toning om je algemene conditie te verbeteren, Cardio om je door verschillende soorten bewegingen flink te laten zweten en Mind and Body voor evenwicht en ademhaling. Terwijl je deze oefeningen uitvoert zal je trainer, als je dit wenst, aanwijzingen geven. Helaas zijn deze aanwijzingen niet gebaseerd op wat jij doet, dus soms heb je liever dat die trainer zijn mond nou eens houdt. De opdrachten die je krijgt (simpele dingen als bepaalde vlakken in het scherm aanraken terwijl je een stuiterende bal ontwijkt of naar links of rechts slaan als een bepaald vlak oplicht) zijn leuk om te doen en gevariëerd. Bovendien, en dit is natuurlijk het belangrijkste voor dit spel, maken ze je behoorlijk aan het zweten. Na elke oefening komt een cooling down waarin je je spieren strekt en dan krijg je een waardering van E (slecht) tot A (zeer goed). Ook geeft het programma je elke week een weekscore. Tijdens het trainen kan je elke keer kiezen uit twee muziektracks die je wilt draaien. Over het algemeen passen deze tracks erg goed bij de game.



Er zitten helaas wel enkele nadelen aan de game. Allereerst is deze game niet geschikt voor mensen die gewoon eens een leuke game voor de EyeToy willen hebben. Hij is echt specifiek gericht op mensen die hun conditie willen verbeteren of willen afvallen. Een tweede nadeel dat we bij veel EyeToy games zien, en dat hier helaas weer terugkomt, ligt niet aan de game zelf, maar is wel hinderlijk. Het is namelijk weer zo dat het een heel geklooi met licht is voordat de game fijn werkt. Een lamp of raam dat in beeld is, is zo fel dat hand- of voetbewegingen in dat deel van het scherm niet worden geregistreerd, maar er zit ook al gauw een donker hoekje in het scherm waardoor het spel je bewegingen daar niet ziet. Verder zitten er in de game nog enkele kleine foutjes, die door veel mensen misschien niet eens opgemerkt zullen worden. Zo was ik begonnen aan de training van een bepaalde dag, maar bedacht ik me dat ik nog een optie wilde veranderen. Ik brak de warming-up af met de intentie om later verder te gaan, maar toen bleek dat ik van het spel een “E”, de slechtste rating had gekregen en ik de workout niet overnieuw kon doen. Dit is uiteraard erg frustrerend, maar het zal de meeste mensen gelukkig niet opvallen.

EyeToy: Kinetic heeft uiteraard weinig tot geen concurrentie wat betreft digitale workouts. Alleen hierdoor al is het een goede optie voor iedereen die iets aan zijn conditie wil doen en dit leuk zou vinden in combinatie met een soort game. De oefeningen die je moet doen zijn leuk, goed georganiseerd in een uitgebreid schema en maken je behoorlijk aan het zweten. De audio in het spel is over het algemeen goed. De muziek waar je uit kunt kiezen is leuk, al willen de commentaren van de trainers nog wel eens irritant worden. Het grootste nadeel van de game is iets waar de game zelf eigenlijk niets aan kan doen, namelijk de moeite om de EyeToy goed te laten reageren op alle delen van het scherm. Andere kleine foutjes zijn haast te verwaarlozen. Al met al is EyeToy: Kinetic erg leuk voor mensen die van fitness houden, met fitness willen beginnen, of willen afvallen, maar niet geschikt voor mensen die echt met hun EyeToy willen gamen.

Link:
http://games.fok.nl/review.php?reviewid=7123

Commentaar van Pepijn:
Eye Toy Kinetic is een voorbeeld van een heel gezonde manier van gamen. De Eye Toy heeft niet veel games, maar de games die er voor zijn geven de spelers wel een unieke speelervaring. Daardoor spreken ze vaak nieuwe doelgroepen aan, die anders niet zouden gamen. Het zijn veelal simpele spellen die op een erg fysieke manier worden gespeeld. Ik denk dat deze ontwikkelen veel invloed hebben op de toekomstige spellen.

Conclusie: Games als Eye Toy Kinetic zorgen ervoor dat meer mensen op een gezonde manier gamen.

Geen opmerkingen: