4 mei 2007

Games helpen jong en oud met overleven

Artikel:
Getuige twee artikelen op Yahoo News hebben zowel jong grut als ouden van dagen baat bij het spelen van games, zowel als remedie tegen ziekte als voor het behoud van geestelijke en lichamelijke gezondheid. Aan oudjes wordt, onder meer in het licht van de vergrijzing, in toenemende mate aandacht besteed door gameontwikkelaars; zo vonden reeds spellen als Nintendo's Brain Age via een uitgekiende marketingcampagne (waarbij onder meer president Bush het spel voor zijn zestigste verjaardag kreeg) hun weg naar een gretig gamepubliek op leeftijd. Bij zieke kinderen zou het spelen van games een positieve invloed op de gesteldheid hebben.
Het spelen van games door ouderen is het onderwerp van een aantal studies, onder andere aan de universiteit van Texas, waar onderzoek wordt gedaan naar het ontwerpen van 'therapeutische gedragsomgevingen' voor de babyboomergeneratie. Volgens onderzoeksleider professor Mihai Nadin, die met zijn 68 jaar ook niet meer de jongste is, wijzen de eerste resultaten uit dat ouderen dankzij gaming langer fit en actief kunnen blijven, en het hen bovendien helpt met anderen in contact te blijven. Tevens zou het helpen dementieverschijnselen langer de baas te blijven. Nadin droomt ervan de mogelijkheden van virtual reality uiteindelijk zodanig te benutten dat hij oudjes een middagje mee kan nemen voor een partij virtueel golf, zwemmen of zelfs boksen.
Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum blijken kinderen met kanker en andere vervelende ziektes via games geholpen te kunnen worden om beter met hun ziekte om te gaan. Het spel Re-Mission van HopeLab is hier opvallend te noemen: deze 'first person shooter' neemt de patientjes mee op een virtuele reis door het lichaam, waarbij ze de kankercellen aan flarden kunnen schieten. Het spel zou kinderen helpen om te aanvaarden dat ze ziek zijn en ze daarbij strijdlustig maken - wat van significante invloed kan zijn om de ziekte de baas te blijven. Onderzoek zou hebben aangetoond dat spelers van het spel beter in staat zijn om met hun ziekte om te gaan. Re-Mission wordt gratis ter beschikking gesteld aan kankerpatienten.

Link:
http://tweakers.net/nieuws/44627/

Commentaar van Pepijn:
Ook uit dit artikel blijkt dat gamen een goede manier van tijdverdrijf is. Ouderen blijven fit en bij de tijd, kinderen leren ervan en worden erdoor gemotiveerd. Toch gaat ook dit artikel weer over een, in verhouding, erg kleine groep mensen. Wat wordt er gedaan voor de grote markt?

Geen opmerkingen: